28-06-07

De week in vogelvlucht (1)

Gordon Brown, Angela Merkel, Jan Peter Balkenende, Yves Leterme… de volgende Europese top wordt er een van krentenbollenboeren en pennenlikkers. Hou de zapper dus bij de hand. Gelukkig is er Nicolas Sarkozy, nooit te beroerd om een slappe lach te onderdrukken. Of Jaroslaw Kaczynski die een nieuwe betekenis gaf aan het woord polariseren.

 

Makijaz_polityczny_1117054

Jaroslaw Kaczynski in "La Cage aux Folles"

 

*

 

Maar goed, laten we van de veronderstelling uitgaan dat Leterme premier wordt. Wat zal hij op zo’n top doen, behalve nota’s nemen? Pleiten voor een goed bestuur? Meer bevoegdheden eisen voor de lidstaten? Over Europa heb ik Yves nog niet veel horen zeggen. Nu ja, als ik erover nadenk, heb ik Yves over alles nog niet veel horen zeggen. Je mag de mensen immers niet schofferen, behalve als ze Verhofstadt heten.

 

merkel

Op Sarkozy!

 

*

 

Vraag is natuurlijk of Yves premier wordt. Om alle opties open te houden, is hij bijzonder mild tegenwoordig. Zelfs geen kwaad woord over Didier Reynders als die na een onderhoud met de majorettes van Erps-Kwerps de vertegenwoordigers van exhibitionistische filatelisten met een bochel ontvangt. Je bent informateur of je bent het niet.

 

*

 

Vrijdag brengt Reynders verslag uit aan het ziekbed van de koning die dinsdag van de trappen donderde. Ik vermoed opzettelijk. Want naar verluid maakte de vorst grapjes toen hij in de kliniek werd gerold. Op het eerste gezicht leek het er dan ook op dat hij zich een breuk had gelachen.

 

dekoning

 

*

 

Maar de echte lol moet nog komen. Kris Peeters zal de vorst opvrolijken. Hij is de eerste Vlaamse premier die de eed moet afleggen in een hospitaal. Als symboliek kan dat tellen. “Weet u waneer middenstanders het minste klagen, Sire?” “Neen, vertelt u mij het”.  “In februari.” “Hoezo? “Dan zijn er het minste dagen.” “Hoezo?” (enzovoort)

 

*

 

Rijst de vraag wie of wat er achter de val van de Koning schuilt. Filip kan het niet geweest zijn, want die zat nog in China. Mathilde ook. Reynders evenmin, want die had net een onderhoud met de vertegenwoordigers van het comité voor de terugkeer van de jarretelles. Martine Tanghe zei dat het een dom ongeval betrof, maar wie vermoedt een slim ongeval bij een Saksen-Coburg?

 

*

 

Albert 2 gehospitaliseerd, Herman De Croo in de kliniek, het kan geen toeval zijn. Vooral als je weet dat de VLD De Croo niet langer voordraagt als voorzitter van de kamer. Een van de namen die voor die functie circuleert, is die van Pieter De Crem. Volgens Godfried Bomans is humor overwonnen verdriet. Ik kan dan ook met de beste wil van de wereld geen grapjes maken over Pieter De Crem…

 

cdenv_02

 

De commentaren zijn gesloten.