24-07-07

Sire, geef me Vlaanderen terug

 “Wie mij schade wil berokkenen, zal dat vroeg of laat voelen”. Stel je voor dat Poetin of Bush een dergelijke oprisping hadden. Het VN-kot is te klein. De uitspraak komt echter van de politicus met de langste tenen van de Wetstraat, formateur Yves Leterme, de man die er met één uitschuiver voor zorgde dat heel België vandaag weet waarom 21 juli wordt gevierd, allicht de meest patriottische daad van de laatste vijftig jaar. Toch alvast één verdienste die hij op zijn borst mag spelden.

 

gordel_2006_01

 

Leterme, de rijzende ster aan het YouTube firmament. Leterme, de man die zich al premier waande van Frankrijk. Leterme, de formateur die een nota schreef die zelfs een informateur zou doen blozen. Ik geef het toe, mijn leedvermaak kan niet op. Maar eigen schuld, dikke bult. Wie rond zich putten graaft voor alle anderen, kan zelf geen kant meer op.

 

Dat Belgische toppolitici geen correct antwoord kunnen geven op de vraag waarom onze nationale feestdag op 21 juli valt, is op zich een goede Belgenmop die ons sympathiek maakt in het buitenland. Eigenlijk was Verhofstadt nog het grappigst. Op de vraag waarom we 21 jullie vieren, antwoordde hij “omdat het de nationale feestdag is”. En op de vraag waarom het de nationale feestdag is, volgde een schouderschok en zijwaarts hoofdknikje van ‘wat dat die mij vraagt’. Die liberalen toch… Zelfs in vernedering ontroerend zelfverzekerd.

 

Maar, ere wie ere toekomt: Guy waagde zich ten minste niet aan een gok. Leterme deed alsof hij het wist en gaf een (verkeerd) antwoord. Rudy Demotte spande de kroon door een heel verhaal uit zijn duim te zuigen over de zeventien provincies en de Hollandse bezetter, al wegsmeltend voor de camera. Ik lag plat voor de buis. Het zegt veel over hoe sommige politici de pers te woord staan. Niet de inhoud telt, wel de indruk. Maar met twee own goals binnen dertig seconden wint Yves de race “door de mand vallen” met Vlaamse vlag en Franse wimpel.

 

Yves Leterme. Degene die hem de grootste schade berokkent, is... Yves Leterme. Zou hij het al voelen?

 

Omdat we er niet genoeg van kunnen krijgen...

10:56 Gepost door Jan Lievens in politiek | Permalink | Commentaren (2) | Tags: 008, formateur, yves leterme, youtube |  Facebook |

Commentaren

Het was zelfs één van de hoofdpunten in het journaal van RAI 1! Ik had er wel niet veel van verstaan wegens in het Italiaans :)

Gepost door: koen | 30-07-07

Bravo pour votre initiative ^ ^

J'ai vu les coordonnées de votre blog sur la pétition "pour une Belgique unie".

A bientôt ^ ^

moi de gaume (sud Belgique)

Gepost door: moidegaume | 24-08-07

De commentaren zijn gesloten.