24-07-07

Sire, geef me Vlaanderen terug

 “Wie mij schade wil berokkenen, zal dat vroeg of laat voelen”. Stel je voor dat Poetin of Bush een dergelijke oprisping hadden. Het VN-kot is te klein. De uitspraak komt echter van de politicus met de langste tenen van de Wetstraat, formateur Yves Leterme, de man die er met één uitschuiver voor zorgde dat heel België vandaag weet waarom 21 juli wordt gevierd, allicht de meest patriottische daad van de laatste vijftig jaar. Toch alvast één verdienste die hij op zijn borst mag spelden.

 

gordel_2006_01

 

Leterme, de rijzende ster aan het YouTube firmament. Leterme, de man die zich al premier waande van Frankrijk. Leterme, de formateur die een nota schreef die zelfs een informateur zou doen blozen. Ik geef het toe, mijn leedvermaak kan niet op. Maar eigen schuld, dikke bult. Wie rond zich putten graaft voor alle anderen, kan zelf geen kant meer op.

 

Dat Belgische toppolitici geen correct antwoord kunnen geven op de vraag waarom onze nationale feestdag op 21 juli valt, is op zich een goede Belgenmop die ons sympathiek maakt in het buitenland. Eigenlijk was Verhofstadt nog het grappigst. Op de vraag waarom we 21 jullie vieren, antwoordde hij “omdat het de nationale feestdag is”. En op de vraag waarom het de nationale feestdag is, volgde een schouderschok en zijwaarts hoofdknikje van ‘wat dat die mij vraagt’. Die liberalen toch… Zelfs in vernedering ontroerend zelfverzekerd.

 

Maar, ere wie ere toekomt: Guy waagde zich ten minste niet aan een gok. Leterme deed alsof hij het wist en gaf een (verkeerd) antwoord. Rudy Demotte spande de kroon door een heel verhaal uit zijn duim te zuigen over de zeventien provincies en de Hollandse bezetter, al wegsmeltend voor de camera. Ik lag plat voor de buis. Het zegt veel over hoe sommige politici de pers te woord staan. Niet de inhoud telt, wel de indruk. Maar met twee own goals binnen dertig seconden wint Yves de race “door de mand vallen” met Vlaamse vlag en Franse wimpel.

 

Yves Leterme. Degene die hem de grootste schade berokkent, is... Yves Leterme. Zou hij het al voelen?

 

Omdat we er niet genoeg van kunnen krijgen...

10:56 Gepost door Jan Lievens in politiek | Permalink | Commentaren (2) | Tags: 008, formateur, yves leterme, youtube |  Facebook |

09-07-07

Artikel 35: niet België, maar het kartel zal barsten

Herinner je nog de ‘definitieve fase van de staatshervorming’ van Dehaene, ik denk vijftien jaar geleden? Verregaande bevoegdheden voor de gewesten dienden voor eens en altijd komaf te maken met het communautaire gehakketak.

Natuurlijk is geen enkele overheidsvorm voor eens en altijd in steen gehouwen. Iedereen moet meegaan met zijn tijd, ook staatsstructuren. Alleen in België is een staatshervorming tot nu toe altijd synoniem geweest van ontmanteling van het centrale gezag. Zolang daarvan nog iets overeind blijft, zullen De De Wevers en Dewinters van deze wereld niet rusten.

cdv%203

Dehaene: wie danst mee?

 Wat blijkt nu volgens een perslek in De Morgen? Jean-Luc Dehaene, de bulldozer die het terrein voor Yves Leterme moet platgooien zodat die zich op vertrouwd terrein kan bevinden (mon plat pays qui est le mien), wil een akkoord smeden over de concrete invulling van artikel 35 van de grondwet. In mensentaal: laten we van de huidige impasse gebruikmaken om af te spreken wat we nog samen willen doen.  

Prachtig idee, maar het feit dat die concrete invulling er nog nooit is gekomen, heeft natuurlijk zijn reden. Vlamingen en Franstaligen stonden ook in die discussie tot nu toe lijnrecht tegenover elkaar. Waarom zou een akkoord vandaag dan wel mogelijk zijn? Omdat geen akkoord zou leiden tot een diepe institutionele crisis. In de coulissen houden de aanhangers van het Tsjechoslowaakse scenario zich al klaar voor een vreugdedansje met het separatistische monstertje. Veel te vroeg echter. 

Communautaire discussies zijn in dit land meestal een afleidingsmanoeuvre om andere problemen te verdoezelen. De echte separatisten blijven een kleine minderheid. De traditionele partijen, CD&V incluis, de bedrijfswereld en de vakbonden zijn tegen een splitsingsscenario. Daarom zou de volgende ronde in de staathervorming wel eens kunnen gericht zijn op een versteviging van het Belgische niveau, weliswaar mét overdracht van bevoegdheden naar de gewesten zodat iedereen zich op de borst kan kloppen.      

Iedereen? De CD&V heeft wel een adder aan de borst die het aantal federale bevoegdheden wil herleiden tot nul. Bij de NVA moet de centripetale logica die tot nu toe werd gevolgd immers leiden tot het barsten van België. Een duidelijke afbakening van de centrale bevoegdheden gaat lijnrecht in tegen de N-VA-strategie. Bart De Wever zal moeten uitleggen waarom hij expliciet instemt met het betonneren van federale bevoegdheden in de Belgische grondwet.  

1148459236image72

Als De Wever daarop toegeeft, is er geen enkele reden waarom de NVA niet volledig zou oplossen in de CD&V. Ligt hij dwars, is er geen enkele reden om het kartel in stand te houden.

De piste van Dehaene luidt dan ook de doodsklokken over het kartel CD&V/N-VA, met als enige variante: een behoud van het kartel ten koste van een splitsing in de NVA. Dat betekent niet dat dit scenario voor morgen is. Dehaene beoogt nu nog geen akkoord over de inhoud van artikel 35, maar een akkoord over… een akkoord om erover te discussiëren. De concretisering ervan kan worden doorgeschoven. Tot de gewestverkiezingen van 2009 bijvoorbeeld… Dat wordt lachen!

 

11:01 Gepost door Jan Lievens in Actualiteit | Permalink | Commentaren (1) | Tags: cdnv, nva, kartel, staatshervorming, artikel 35, dehaene, de wever, 007 |  Facebook |