19-09-07

Spaar onze jeugd van Yves

Gisteren zond de VRT een fragment uit van een filmpje uit 2001, waarin Yves Leterme met bezorgd gezicht en groeiende neus een kind uitlegde waarom de CVP een staatsvervorming door de regering Verhofstadt niet wou steunen. “Deze regering is voor drugs en voor druggebruik,” meesmuilde de populairste politicus van Vlaanderen. Na gezond verstand en goed bestuur komt boerenbedrog.

Alsof een gedeeltelijke versoepeling van de drugwet gelijkstaat aan het propageren van druggebruik. Het is dezelfde redenering van lieden die zeggen dat een regering die abortus legaliseert kindermoord voorstaat. Dat Leterme zijn demagogische pijlen afvuurt op een kind maakt de zaak des te choquanter. Indien een leraar hetzelfde zou beweren voor een klas, trok ik als ouder naar de directie.

Spaar iedereen van Yves

Je zou denken dat Yves na zijn herhaaldelijke uitschuivers op de RTBF zijn woorden wat meer zou wikken en wegen, zoals het een goede christendemocraat betaamt. Maar neen. Toen een RTBF-journalist hem een vraag wou stellen over zijn optreden in het jeugdprogramma Karrewiet, repliceerde Leterminator met ‘Allez vous faire foutre.” Alsof dat niet volstond, voegde hij eraan toe dat hij er probleemloos voor kon zorgen dat niemand van zijn kartel zich nog zal vertonen op de RTBF.

leterme-samenwerkt

Samen werkt, inderdaad...

Hoe zo’n man denkt dat hij nog premier kan worden van België, daar is mijn verstand te klein voor. Volgens en peiling van Belga/Ivox wil 76,9% van de Franstaligen niet weten van Yves als premier. In een internetpeiling van Vif l’Express en de RTBF bij 6.000 personen loopt dat percentage op tot 89,1%. Ook interessant: de Franstaligen zijn geen vragende partij voor de splitsing van België. Maar mocht het zo ver komen, denkt 70,5% het best alleen te kunnen redden. De peiling dateert van voor het laatste charmeoffensief van Leterme naar de Waalse media.

Achter de coulissen lacht Reynders in zijn vuistje. Een grote staatshervorming in ruil voor een Franstalige premier... Waarom niet?

10:11 Gepost door Jan Lievens in politiek | Permalink | Commentaren (0) | Tags: yves leterme, staatshervorming, 019 |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.