26-10-07

Hoe modern is het volkshuissocialisme?

Zelden iemand zo zien gniffelen bij verlies als Erik De Bruyn op het SP.a-Congres. En zelden iemand zo zien jubelen over 66% van de stemmen in een partij die bijna twintig jaar na de val van de muur nog altijd gewoon was aan één kandidaat die verkozen werd met net geen 100% achter zijn naam. Iedereen tevreden dus. Of niet?

De verkiezing van de nieuwe SP.a-voorzit(s)ter (voorpersoon?) ging in ieder geval met veel minder bloedvergiet en karaktermoord gepaard dan de pers had gehoopt. Het initiële gebekvecht tussen loftsocialisme en communisme stortte de SP.a uiteindelijk niet in een broedertwist, altijd smulstof voor rechts, maar in een boeiende discussie waar iedereen beter van werd. De enige die de karikatuur blijft verkiezen boven de inhoud, is beroepsbrompot Yves Desmet.

scherp_gezien03

In De Morgen van 23 oktober 2007 spreekt hij de door niemand geuite bewering tegen dat 1/3 van de SP.a-leden zich plots achter Das Kapitaal zou scharen, waaruit de natuurlijke conclusie vloeit dat Caroline geen rekening moet houden met de stemmers voor De Bruyn. Onder Erik zou de SP.a verschrompelen tot een sekte. Om te groeien, moet verder worden gebouwd op de traditie van Van Miert, Stevaert en Janssens. Moderne socialisten versus volkshuissocialisten, what ever that means.

Een stelling als een andere, maar waar is het bewijs? Tijdens de hoogdagen van Van Miert zat de SP in de oppositie en trok een half miljoen mensen de straat op tegen kernraketten die Martens achter hun rug binnensmokkelde. Onder Janssens zegevierde de SP.a tijdens de langste wittebroodsperiode die een Belgische regering ooit te beurt viel, namelijk een hele legislatuur. Ook Stevaert kon nog profiteren van dat elan, maar twee jaar na zijn verhuis naar de Universiteitslaan in Hasselt volgde de electorale implosie onder Vande Lanotte, toch ook een ‘moderne socialist’. Je moet dus het hele plaatje bekijken.


chavez-conf-bests-04

En wat is trouwens een volkshuissocialist? Bedoelt Desmet Jan Marijnissen? Hugo Chávez? Om maar te zeggen, ‘oubollige’ linkse ideeën in een hippe jurk kunnen wel electoraal scoren. Voor een keertje lag de inhoudelijke discussie in de partij, niet in de pers. Dringend tijd dus dat politieke standpunten naar inhoud worden beoordeeld, en niet langer naar perceptie. Zeker in een kwaliteitskrant als De Morgen. 

14:49 Gepost door Jan Lievens in politiek | Permalink | Commentaren (1) | Tags: 027, yves desmet, de morgen, erik de bruyn |  Facebook |

Commentaren

link http://www.bloggen.be/derodevoorzitter/

Gepost door: M. Tanghe | 01-11-07

De commentaren zijn gesloten.