15-11-07

De val van de manipulatie

_george-bush

Kom me niet meer vertellen dat Amerikanen idioten zijn omdat ze George Bush herverkozen en zijn leugens over Irak slikten. Wat we hier meemaken op het vlak van manipuleerbaarheid van de publieke opinie is even angstaanjagend. Brave lieden die vijf maand geleden even warm liepen voor een staatshervorming als voor een heruitzending van “Voor Boer en Tuinder”, of die dachten dat BHV een automerk was, schreeuwen nu moord en brand omdat “de Franstaligen” hen een staatshervorming weigeren. Alsof Milquet, Reynders en natuurlijk Maingain en Di Rupo hen de poort tot het paradijs weigeren. En na de eenzijdige stemming in de Kamer en de definitieve niet-benoeming van drie burgemeesters in de Brusselse Rand spreken sommige Franstaligen die in augustus nog hun portemonnee ledigden op een terras op de dijk van Oostende vandaag over Vlaanderen als hun ouders vroeger over Duitsland.
 
En dat hebben we allemaal te danken aan het opportunisme van de CD&V die zich met het kartel aan de macht wilde hijsen, maar niet boven geraakt omdat de alliantie met de Alliantie veel te zwaar weegt. In de hoek geschilderd, sleurt Vandeurzen, altijd op de rand van een traanuitbarsting, het land steeds verder in een uitzichtloze communautaire strijd waar alleen De Wever en De Decker beter van worden. Il faut le faire! Chapeau! Du jamais vu! zou ik op zijn Vlaams zeggen.

Ook de mythevorming van de inzet van de verkiezingen is verbazingwekkend. Vlaanderen zou massaal gestemd hebben voor een staatshervorming. De waarheid is dat een verpletterende meerderheid van de Vlamingen het discours rond een staatshervorming in juni even boeiend vond als het Staatsblad of de Gele Gids. Zelfs de CD&V repte er in haar verkiezingsfolders met bijna geen woord over en de VLD en SP.a al helemaal niet. Het probleem werd in de afgelopen maanden gecreëerd en gevoed door politieke lilliputters die zelfs kleuters in een zandbak doen blozen.

waa-cry-baby2

De enige partijen die proberen olie op de golven te gooien, zijn de ecologisten van Groen! en Ecolo. Het is ronduit een schande dat de socialisten het nationalistische spel meespelen. Caroline Gennez probeert van twee walletjes te eten door enerzijds te schampen op het slechte amateur-theater in de Kamercommissie, maar anderzijds wel dapper mee te stemmen in diezelfde Kamercommissie, verscholen achter de brede ruggen van het Vlaams Belang. Na haar onderhoud met het staatshoofd draaide ze haar raampje nonchalant open en smaalde dat de Koning haar niet had weten te overtuigen om deel te nemen aan een Raad van Wijzen. Natuurlijk moeten de socialisten oranjeblauw niet depanneren, maar je verwacht van de leidster van de socialisten een duidelijk standpunt, een oplossing over de taalgrenzen heen, geen verklaring van onmacht.  

Idem voor Di Rupo. Oké, in een debat op de RTBf deed hij een oproep aan de ‘redelijke Vlamingen’, maar de hoofdtoon van zijn discours is het handhaven en versterken van het Franstalig front tegen het Vlaams Front, van ‘Vlaams Belang tot socialisten’.  Precies dat catalogeren van mensen in taal- of nationaliteitgroepen is primitief, dom en gevaarlijk. Het vergiftigt menselijke verhoudingen en sluit elke vorm van redelijkheid per definitie uit omdat de premisse vals is. Ik heb 1000 keer meer gemeen met een Franstalige progressieve vrijgezel dan met een conservatieve gehuwde Vlaming die op het Belang stemt, om maar iets te zeggen.

Maar om terug te komen op het begin… Al het communautair gestook heeft het kartel in de peilingen maar bitter weinig opgeleverd. Omdat ik ervan uitga dat vooral De Wever versterkt uit de bus komt, denk ik dat de CD&V politiek lichter weegt dan ooit. Het verbond met de N-VA leidt dus niet tot electoraal succes, maar op termijn tot politieke zelfmoord, of volledige  opslokking door de N-VA, wat op hetzelfde neerkomt (waar blijft het ACV???). Maar volksverlakkerij wordt altijd afgestraft. George Bush kan ervan meespreken. Ik heb er dan ook alle vertouwen in dat de publieke opinie even gemakkelijk kan terugzwaaien in de richting van de redelijkheid. Als de Amerikanen het kunnen, waarom wij dan niet?

17:10 Gepost door Jan Lievens in politiek | Permalink | Commentaren (3) | Tags: 031, de wever, vandeurzen, politieke crisis |  Facebook |

Commentaren

Vlaamse en Waalse studenten knuffelen in Leuven LEUVEN - Naar schatting zo’n vierhonderd Vlaamse en Waalse studenten hebben mekaar op het Ladeuzeplein in Leuven eens goed vastgepakt. Dat gebeurde onder het motto 'België knuffelt. Les belges s’embrassent'.
De actie ging uit van enkele KU Leuven-studenten en had de steun van de studententenraad AGL van UCL en verschillende Leuvense faculteitskringen.

De aanwezigen - de Franstalige studenten waren in de meerderheid - werden getracteerd op een gratis pint. Een aantal studenten droeg buttons met de tekst 'I want you for Belgium'.

De studenten riepen ook op om de petitie 'Red de solidariteit' te ondertekenen. 'Het is niet de bedoeling om politieke ideeën te promoten, maar wel om een positief en warm signaal te geven in periode van crisis. Wat ons verdeelt verzwakt ons', aldus organisator Sander Hereijgers.

Een twintigtal leden van de Vlaamse Volksbeweging deelden papiertjes uit met de tekst 'Liefde is ... elkaar vrijheid gunnen'. 'België wurgt de toekomst van Vlaanderen en het zelfvertrouwen van Wallonië', aldus de VVB.

Een tiental personen van de Nationalistische Studentenvereniging (NSV) stond langs de kant met een spandoek waarop de onafhankelijkheid van Vlaanderen geëist werd.

Er was ook een incident met enkele personen die om onduidelijke redenen ballonnen gevuld met een vies goedje onder het publiek deden openspatten. De politie pakte een viertal mensen op.
svh

Gepost door: Filip | 21-11-07

Het is fout om de huidige reacties van "de burger in de straat" af te schilderen als alléén maar mensen die zich voor de populistische en communautaire kar laten spannen. Ook heel wat hoger opgeleiden en zelfs (semi-)intellectuelen stellen zich toch ernstige vragen bij de huidige situatie.

Het spaak lopen van de oranje-blauwe onderhandelingen was inderdaad een aangekondigde dood. Maar niet door toedoen van kartelpartner NV-A. Voor alle duidelijkheid: ik denk dat ik minstens even links ben als jij. Maar dat betekent niet dat elk initiatief van “rechts” automatisch anti-sociaal en/of anti-socialistisch is. Ik vrees alleen dat de onderhandelingen écht wil zijn misgelopen door toedoen van “de Franstaligen”.

Ik (een hoger opgeleide semi-intellectueel) denk dat de “Vlaamse” eisen niet zo onredelijk zijn en ik ben zeker dat veel mensen het met mij eens zijn.

BHV:
Ik sta op de eerste rij om de ieders rechten te verdedigen. Als het op rechten en plichten aankomt, is er maar één gezond standpunt: iedereen heeft er even veel. Maar het ging hier helemaal niet om rechten. Het ging om privileges, om een voorrecht dat weggelegd was voor een zeer beperkt aantal Belgen (de inwoners van de provincie Vlaams-Brabant konden stemmen op Brusselse politici, in beide gevallen zowel Nederlands- als Franstalig). Dat was onfair ten opzichte van alle andere Belgen. Moet de meerderheid zich dan aanpassen aan de minderheid? Als (en ik leg de nadruk op die áls) BHV ooit écht gesplitst wordt, is iedere Belg opnieuw gelijk voor de wet. Tous les Belges sont égaux devant la loi. Als BHV ooit gesplitst raakt, kan iedere Belg uitsluitend stemmen op politici uit zijn regio (en dat zegt niks over taal)…

De benoeming van de burgemeesters:
België is Fortis, een multinational met twee hoofdkantoren en een pak filialen. Als de filiaalhouder van Fortis plots beslist om niet langer verantwoording af te leggen aan zijn of haar hoofdkantoor, dan wordt hij ontslagen. De niet-benoemde burgemeesters hebben zichzelf onbenoembaar gemaakt door de voorschriften van de voogdij-overheid met de voeten te treden. Vandaag gaan ze zelfs nog een stapje verder en poneren ze in Humo dat zij geen enkele verantwoording af te leggen hebben tegen die voogdij-overheid. Dat maakt hen totaal ongeschikt als filiaalhouder.

De inzet van de verkiezingen:
De inzet van de verkiezingen was klaar en duidelijk: beter bestuur. Het kartel heeft die uitdrukking gebruikt maar ik denk dat het correct is om te stellen dat élke (Vlaamse) partij zich daarin heeft ingeschreven. Of dat beter bestuur nu gericht is op een beter sociaal klimaat (SP.a) of op een betere economische context (Open-VLD), maakt geen verschil uit. De Franstalige partijen hebben ook allemaal aan hetzelfde zeel getrokken: dat van het status-quo, een situatie waarin zij geen verantwoording moeten afleggen voor hun eigen (wan)beheer. Ik heb stérk tegen het opblazen van de solidariteit in de sociale zekerheid maar tegelijk vind het niet meer dan normaal dat communautaire deelstaten een groot aantal bevoegdheden krijgen.

En hoe langer het vaudeville duurt, hoe meer ik de indruk krijg dat de Waalse partijen al maandenlang werken aan hun eigen verborgen agenda. Dat is niet die van de klassieke tripartiete maar die van een Waalse premier. Ik heb a priori niks tegen een Waalse premier maar als het debacle van de voorbije maanden bekijk, moet er mij toch een héééééél belangrijke vraag van het hart: waar zijn de Grote Waalse Staatsmannen (of –vrouwen), de mensen die het belang van België kunnen stellen boven dat van hun eigen taalgemeenschap? Ik heb ze niet gezien. Aan Vlaamse kant heb je die (gelukkig) wel, mensen die menen dat er wapens moeten worden geleverd aan Nepal om FN Herstal open te houden, mensen die menen dat een verlieslatende F1-race beter is dan geen F1-race in Francorchamps, mensen die beseffen dat wat goed is voor Wallonië niet automatisch slecht is voor Vlaanderen. Een Waalse premier? Dan zie ik Freddy Thielemans -de Waalse Freddy Willockx- als enige aanvaardbare kandidaat...

Gepost door: Hitch | 06-12-07

Wiens wanbeleid ?
Wie moet er echter ooit verntwoording afleggen voor het Vlaams wanbeleid ?

Er zijn echt wel voorbeelden van geldverspilling en wanbeheer hoor - en niet van de minste, alleen worden ze systematisch met de mantel der liefde toegedekt. In een artikel uit Knack magazine- juni- 2006- omschreef men het hoofdartikel als “Horror en wanbeleid in Doel – de verschrikkingen van een dorp”. Wat we hier te lezen kregen tarte werkelijk alle verbeelding. De flaters van het Vlaams gewest stapelen zich in dit dossier op tot nooit geziene proporties.

De lange en oneindig lijkende lijdensweg begint met de vijftig miljoen euro die het Vlaams gewest op tafel legt voor de aanschaf van het Doeldorp. Daarna besluit men om het Doeldok – een pas 20 jaar geleden aangelegd maar nooit gebruikt dok (ten behoeve van de petrochemie) terug half te dempen. Het dempen zou zo’n slordige 100 miljoen euro gaan kosten maar door slechte voorbereiding, kostenraming en tijdverlies en kwam daar nog eens 49,5 miljoen euro bovenop voor onvoorzien transport van uitgebaggerde grond en de aanleg van een dwarsdijk die meteen ook een der duurste dijken aller tijden zou blijken.

Ook het rekenhof begint zich eind 2005 te roeren om zoveel onbekwaamheid en stelt zich ernstige vragen over de corrupte manier waarop alle werken rond de bouw van de dam exclusief worden toegekend aan de in Vlaanderen gevestigde “tijdelijke vereniging” van baggeraars bestaande uit Dreding, De Nul en De Cloedt.

Niet enkel krijgen andere bedrijven geen kans tot mededinging zelfs een prijsofferte is overbodig, als huisleverancier krijgt de vereniging van het Vlaams gewest als het ware carte blanche.

Naast de financiële ramp waarop dit alles is uitgedraaid mogen we ook niet de zware menselijke tol en drama’s vergeten die hiervan het gevolg waren, onder het nutteloos gebleken en gedempte Doeldok zitten immers hele wijken en boerderijen begraven. Er is o.a. het geval bekend van een man die na zijn tweede onteigening zichzelf heeft opgehangen in zijn duiventil.

Maar nog is de onteigeningswoede niet voorbij - vele boeren spreken nu nog schande van de absurde werken die uitgevoerd werden rond de site van de kerncentrale in Doel – de kosten voor de aanschaf het onterechte opspuiten en nadien terug afgraven van hun vroegere gronden lopen intussen al op tot 7,9 miljoen euro. Omdat voor de realisatie van het Deurganckdok veel waardevol natuurgebied verdween worden nu nogmaals veelal reeds eerder onteigende landbouwbedrijven opnieuw voor het blok geplaatst om plaats te maken voor het “natuurcompensatiegebied”. Nadat zij dus met de moed der wanhoop zijn herbegonnen staan de bulldozers daar terug om datgene wat ze met zoveel moeite hebben opgebouwd tot op de grond af te breken.

Zware machinerie wordt nu ingezet om het landbouwgebied Doelpolder Noord op kunstmatige wijze om te vormen tot een weidevogelgebied met een dynamische brakwaterkreek. Toppunt is dat het hele gebied zo ook al een erkend vogelgebied was. Prijskaartje voor de aanschaf en omvorming van Doelpolder noord - 5,4 miljoen euro. Ook de Arenbergpolder één van de mooiste natuurlijke polderlandschappen die België rijk is zal onherroepelijk verdwijnen. Het natuurreservaat dat nu nog bescherming geniet tot 2007 herbergt een unieke verzameling planten en vogels. Sinds de jaren negentig voert het Vlaams gewest hier al een afbraakpolitiek van wildkap en “per vergissing” uitgevoerde bagger en opspuitwerkzaamheden.

Ter compensatie voor de Arenbergpolder komt er het nieuw op te richten natuurgebied “Putten West”. Voor de realisatie van dit project dreigen weeral tientallen landbouwbedrijven het loodje te moeten leggen – ze worden onteigend en hun boerderijen worden afgebroken. Dat sommige van deze boerderijen behoren tot ons historisch patrimonium (zoals het eeuwenoude omwalde Hof ter Wallen) is dan maar zo. Nieuwe havenwerken & compensatiescenario’s dienen zich al aan voor de toekomst. De uitgavenpost Arenbergpolder - Putten West komt zo nu al op 3,9 miljoen euro.

De grootheidswaan van het Vlaams gewest komt echter het best naar voor als je er de rendabiliteitscijfers op na slaat. In de periode van bijna negen maanden na de opening van het Deurganckdok zijn er door de terminal operators alles samen 84 schepen gelost, peanuts in vergelijking met de vooropgestelde aantallen. Werd er tot voor kort nog aan een hels ritme aan de uitbreiding van het dok gewerkt dan zien we nu dat de werken op de lange baan geschoven worden wat de lijdensweg voor de betrokkenen enkel maar verlengt. Dit alles terwijl het rekenhof een ruime overcapaciteit aan kaaimuren had voorspeld.

Het Deurganckdok blijkt echter een zorgenkind te zijn dat voor onkosten zal blijven zorgen. Indien men niet voortdurend baggert, slibt het dok aan een tempo van een centimeter per dag(!) dicht. Om te voorkomen dat bij uitbreiding van het dok deze dichtslibbing oncontroleerbaar zou worden is de bouw voor een extra slibwand al besteld. Het bedrag dat al is uitgegeven voor de bouw van het Deurganckdok is op die manier al opgelopen tot 660 miljoen euro. Met veel feestgedruis zijn tussen de Nederlandse en Vlaamse overheden vorig jaar de scheldeverdragen afgesloten, de verdieping van de Westerschelde die noodzakelijk is voor het Deurganckdok kost aan Vlaanderen zo’n 205 miljoen euro. Dit alles vereist een overstromingsgebied van om en bij de 500 hectaren (5 miljoen m²). Opnieuw worden zo een tachtigtal gezinnen onteigend en de laatste twee ongerepte polders opgeofferd, kostprijs 45 miljoen euro.

Het totale kostenplaatje voor dit mega blunderboek waarvoor het Vlaams gewest exclusief verantwoordelijk is komt op die manier op 1 miljard 126 miljoen en zevenhonderdduizend euro + het onbecijferbare leed dat men onder de bevolking aanricht.

Het einde lijkt nog niet in zicht met een jaarlijkse baggerkost van 25 miljoen euro en de constructie van de nog aan te leggen liefkenshoekspoortunnel waarvan men de kosten op zo’n 670 miljoen euro raamt.

Wie zei alweer “eigen beleid, beter beleid” ? Vlaams geld in Vlaamse handen blijkt uiteindelijk helemaal niet beter, integendeel zelfs.

Misschien bedoelt men eigenlijk “eigen wanbeleid ,groter wanbeleid”.

Gepost door: Hitchcock | 18-02-08

De commentaren zijn gesloten.