28-06-08

Een sprankeltje hoop

Op het eerste gezicht bieden de laatste opiniepeilingen een sprankeltje hoop: het kartel dondert met 3,5% naar beneden, het Vlaams Belang klikt met 3,2% minder af op 16,1%. De N-VA flirt op zijn eentje met de kiesdrempel van 5% en ook dat is prachtig nieuws. Leterme geniet maar de steun van 42 % van de bevolking (tegenover 54% voor Verhofstadt) en het vertrouwen in de regering slinkt tot een historisch laagterecord van 32%, een cijfer Bush waardig.

dedecker_cm300

Allemaal goed en wel, maar het verlies van het kartel en het Belang gaat bijna integraal naar de LDD van Jean-Marie Dedecker. Wie hem gisteren in Terzake samen met Jurgen Verstrepen, longdrink aan de lip, schaterlachend zag scheuren in een speedboot voor de kust van Benidorm, zag meteen de ware aard van het beestje. Kleinburgerlijke parvenu die hengelt naar de steun van de kleine man door zich op te stellen als levensgrote Calimero: zij zijn groot en wij zijn klein, maar we stampen toch goed tegen hun kloten.

Jean-Marie Dedecker. De man van het gezond verstand, maar dan in het brein van een erwt. Op eigen lof na nooit een positief woord uit de verongelijkte mond. Kankeraar tegen rookverbod en voor opwarming van de planeet (dan kunnen we in Oostende terrasjes buitenzetten tot middernacht!). De man met eenvoudige oplossingen voor complexe problemen, eigen aan mensen die opkomen voor een of andere Belang (Vlaams of Eigen). Demagoog, populist, magneet voor misnoegdheid. Mijn vraag is: waarom slaagt links er niet in al die maatschappelijke onvrede te kanaliseren?

610x

In de laatste peiling klimt de SP.a, oh God, 0,1% vooruit. Groen doet het niet veel beter. Het antwoord is simpel: waar is het alternatief? Op communautair vlak danst de SP.a tussen passiviteit (we wachten op voorstellen) en puur achterna hollen van rechts. Voor de rest weet ik het niet goed. Het land schurkt al een jaar tegen de regimecrisis aan, maar de SP.a wacht af en hoopt dat Leterme eruit geraakt (dan moeten wij het niet doen).

De inflatie swingt de pan uit, voedsel- en energieprijzen stijgen nog harder, een kwart van de gepensioneerden dreigt in de armoede te belanden, tienduizenden ambtenaren trekken met looneisen de straat op, maar wat lezen we op de homepage van de blog van Gennez: ‘Limburg is op zich één grote stad’ (ik dacht één groot bos?), het abc van Gennez (met daaronder een korte paragraaf ‘café’ die eindigt met ‘je mag me gerust een tooghanger noemen), agenda (met daaronder: ik heb mijn BlackBerrie nog niet zo lang, maar sinds die tijd, heb ik geen rust meer), en tot slot in grote letters: SP.a doet niet mee aan communautaire ronde (logisch als je met twee tongen spreekt, en dan heb ik het niet over Frans en Nederlands).

erik2

Nee, de SP.a heeft een kans gemist met Erik De Bruyn niet te verkiezen tot voorzitter. Mocht hij 10% van de media-aandacht (en het geld!) krijgen die Jean-Marie geniet, dan zouden de peilingen andere verschuivingen laten zien. 

08:27 Gepost door Jan Lievens in politiek | Permalink | Commentaren (0) | Tags: jean-marie dedecker, 041, caroline gennez, erik debruyn |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.