22-07-08

De tricolore wappert vandaag ook links

Niets symboliseert conservatisme, royalisme, kolonialisme, franskiljonisme en alle andere negatieve ismen meer dan de Belgische driekleur. Zwart/geel/rood gewapper associeerde ik vroeger steevast met generaals op rust, lichtjes voorovergebogen door het gewicht van onterecht toegekende medailles. Aan hun arm protserige dames, hun lelijke kop gelukkig verborgen onder een potsierlijke hoed. Met haastige stap naar de tribune om de défilé te aanschouwen.

Reina%20Fabiola

Ook gisteren waren ze present, hun ogen beschermend voor het felle licht afkomstig van de minister van landsverdediging. Toen zijn nieuwe tanks (2 miljoen euro ’t stuk) voorbijrolden, vreesde ik even dat hij zou barsten van trots, maar als bij wonder bleef hij heel. Jammer.

Naast de traditionele gezagsdragers en hun entourage, waren gisteren echter ook vele tienduizenden ‘gewone mensen’ in Brussel om de nationale feestdag te vieren. Als je de media moet geloven, staan we op een zucht van separatisme. Maar de opmars van de tricolore is nooit groter geweest. Nu, in Brussel is dat al lang het geval. Maar gisteren kwamen ze van heinde en ver. Op het hoofd een Belgische zotskap van de Rode Duivels. Ook de gewone man kan ridicuul zijn op 21 juli.


SH104893

De opmars van zwart/rood/geel viel ook op tijdens de grote vakbondsbetoging van 15 december. Belgische vlaggen wapperden vrolijk naast rode en groene vakbondsvaandels. Een anarchist met Che Guevara-vlag en Belgisch lintje op de paramilitaire jas gespeld. Je kon het zo gek niet bedenken.

Nee, de driekleur staat niet langer voor Opus Dei, Fabiola en Graaf Lippens. Ze groeit stilaan uit tot een symbool van solidariteit, eenheid en verdraagzaamheid. Of hoe een aartsconservatief symbool een progressieve inhoud kan krijgen. Dialectiek, meneer. Wie weet, misschien groeit de nationale wapenspreuk ‘Eendracht maakt macht’ nog uit tot een vakbondsslogan! Of is ze het al?     

 

11:13 Gepost door Jan Lievens in politiek | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 046, driekleur |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.