25-01-09

SP.a: stop met kibbelen!

bertzwijgt300

Op termijn zal het trieste spektakel dat we de laatste periode meemaken in de SP.-a hopelijk gezien worden als een noodzakelijke fase om de partij te wapenen tegen de gigantische economische en maatschappelijke uitdagingen die ons overspoelen. De kern van het probleem is dat de partij vandaag geen oplossing heeft om de kapitalistische crisis te lijf te gaan. Bij gebrek aan programma, wil de leiding weer eens "verruimen". En aangezien ernstige verruimingspogingen naar de christelijke arbeidersbeweging en de groenen tot op heden mislukt zijn, juist door een gebrek aan een duidelijk socialistisch alternatief, werd de mosterd dan maar gehaald bij de laatste ex-VU-er die nog geen politiek onderdak had gevonden: Bert Anciaux.

art_large_372914

De felle reacties tegen de komst van Anciaux waren voorspelbaar. De leiding heeft een dikke flater geslagen en daarmee de interne oppositie, SP.a-Rood, een flinke duw in de rug gegeven. Het brede publiek heeft aan de interne keuken van de SP.a echter geen boodschap. Die strijd komt over als gekibbel over futiliteiten (voor wat staat de ‘P’ in de baseline?) en eigenbelang (Devits, Van Brempt, Anciaux…) Het zal de buitenstaander worst wezen wat het verschil is tussen een socialist, een sociaaldemocraat en een progressist.

Het is echter begrijpelijk dat de stamboomsocialisten de komst van een Vlaams-nationalist niet zien zitten, maar laten we ook op dat punt het oog op de bal houden. De SP.a speelt al meer dan dertig jaar de Vlaamse kaart. De ‘communautaire kwestie’ ligt juist aan de basis van de splitsing van de partij in 1979. Trouwens, als met Vlaams-nationalisme een strijd wordt bedoeld tegen onderdrukking en (taal)discriminatie, dan is daar niks verkeerds aan. In die zin kunnen ook ex-spiritisten verwelkomd worden. Ongenuanceerd de poort willen blokkeren voor progressieven die zich geen socialist wensen te noemen, lijkt mij geen goed idee, zeker als je er daarnaast het tendensrecht verdedigt.

NBN_A4_DEVITS_MM

Dan is er de discussie over de Europese lijstvorming. Ook hier heeft de partijleiding geblunderd door meer naar de marketingboys te luisteren dan naar de achterban. Maar laten we ernstig blijven. Op politiek vlak lijkt het verschil tussen Devits en Van Brempt mij miniem. Achter de keuze voor Van Brempt zit in de eerste plaats een marketingidee (Kathleen maakt een betere affiche?) dat helaas slecht uitvalt voor de carrière van Devits. Wat de partijleiding interesseert, is perceptie, niet de inhoud. Laten we ons dus ook hier toespitsen op de inhoud van de campagne: met welk programma trekken we naar Europa en wie kan dit programma het best verpersoonlijken? 

Tegenover een falende leiding staat SP.a Rood dat een alternatief biedt. Maar de radicale linkervleugel komt vrijwel uitsluitend in de media rond thema’s die de interne partijdemocratie aangaan en waar de kiezer en de potentiële kiezer geen boodschap aan hebben. De rechtse pers (dus de pers tout court) is gek op die interne twisten! Standpunten als nationalisatie van de energiesector en de banken zijn voor de media minder sexy, maar het is rond dergelijke punten dat SP.a Rood zich meer zou moeten profileren.

 

stockmarket460

Dan is er de nieuwe baseline van SP.a Rood, ‘de socialisten’. Daarmee claimt SP.a Rood de helft van de officiële baseline (socialisten en progressieven anders). Met andere woorden: de (echte) socialisten zitten bij 'ons', de anderen zijn... anders. Persoonlijk hou ik niet van een dergelijke benadering die in zich de kiemen draagt van een schisma. Bovendien wordt daardoor alweer het beeld versterkt van een partij die in zichzelf is gekeerd en vooral kibbelt over interne kwesties.

Ondertussen rolt een economische tsunami via de VS en Groot-Brittannië onze richting uit. Banken wankelen, bedrijven stoppen met investeren en gaan over kop. Het is geleden sinds 1974 dat de kapitalisten nog zo pessimistisch waren over hun eigen systeem. In de VS zijn al miljoenen jobs gesneuveld. Het kiespubliek van de socialisten zijn bang hun werk en spaarcenten te verliezen. Laat ons dus alsjeblieft stoppen met kankeren over Anciaux, Devits, de naamsverandering en de lijstvorming, maar positieve, concrete voorstellen formuleren om de crisis te lijf te gaan en op die manier ook de partij uit het slop te halen.

19:22 Gepost door Jan Lievens in politiek | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sp a, kathleen van brempt, sp a rood, mia devits |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.