04-03-13

Zal P2P de wereld redden?

Er is nog heel wat werk aan de winkel, maar het boek over peer-to-peer van Michel Bauwens en mezelf begint langzamerhand vorm te krijgen. Een ontwerp van de tekst voor de achterflap vertrok vandaag richting uitgever…   

Onze samenleving steunt op het absurde idee van materiële overvloed en immateriële schaarste. We doen alsof de planeet oneindig is en plegen dermate roofbouw dat het overleven van de menselijke soort in gevaar komt. Anderzijds bouwen we met behulp van auteursrechten en patenten artificiële muren rond menselijke kennis om sharing en samenwerking zo moeilijk mogelijk te maken.

Het opkomende peer-to-peer model, geïnspireerd door open source, wil die logica omdraaien. Michel Bauwens ontwaart in de ogenschijnlijke wirwar van nieuwe fenomenen zoals de samenwerkingseconomie, peer-to-peer-netwerken, open source, crowdsourcing, Fablabs, microfabrieken, de makersbeweging, stadslandbouw… een patroon dat ons voert naar een postkapitalistische samenleving, waarbij de markt zich uiteindelijk zal onderwerpen aan de logica van de commons.

Net zoals het feodalisme ontstond binnen de schoot van de Romeinse slavenmaatschappij en het kapitalisme binnen het feodalisme, groeit ook binnen het kapitalisme het embryo van een nieuwe samenleving dat na de nodige barensweeën uiteindelijk de oude zal vervangen. Om de wereld te redden, dringt zich een herlokalisering van de productie op en een uitbreiding van globale samenwerking op vlak van kennis, code en design.    

 

18:49 Gepost door Jan Lievens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.